Jakie potrawy przygotujemy, dzięki przecierakowi do klusek?
Moim najnowszym odkryciem jest przecierak do klusek. Ma on z wyglądu najczęściej przypominać sito z większymi okrągłymi otworami, przez które przecieramy kluseczkowe ciasto. Chodzi tu głównie o kluski lane, mączne i szare ziemniaczane. Akurat w ich przypadku liczy się wielkość - im mniejsze tym smaczniejsze. A nie łatwo to zrobić łyżką, czy nawet lejkiem z folii. Z pomocą przychodzi właśnie taki przecierak, przez który przepycha się porcje ciasta. Do wody wpadają idealnej wielkości kluseczki, które po krótkim ugotowaniu są gotowe do spożycia.Wygląda to mniej więcej tak, tylko że mój przecierak jest okrągły i można go oprzeć o garnek:
Najnowszą moją ulubioną potrawą są kaiser spaetzle, czyli mączne kluseczki zapiekane potem z serem i podawane ze zeszkloną cebulką. Bardzo popularne w Austrii i Niemczech, szczególnie w zimowym okresie i w ośrodkach narciarskich. Kluski te to bardzo prosta potrawa, pyszna i sycąca. A jeśli pominiemy drogi ser Gruyere i podmienimy go na np. cheddar czy jeszcze bardziej ekonomicznie żółty morski, to i całkiem tanie.
Kluski kaiser spaetzle, które szybko zrobimy przy pomocy przecieraka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz