wtorek, 2 października 2018

Pieczone kasztany i ich sposób przyrządzenia - z placu Pigalle na stoły

Właśnie wkroczyliśmy w czas, kiedy pieczone kasztany, będą sprzedawane na jarmarkach i innych miejscach, nie tylko we Francji. Jada się je także w innych europejskich krajach, chociażby w Portugalii. A i do nas zawitały jadalne kasztany, jak na razie jednak tylko do sklepów.

Sposób na pieczone kasztany jadalne



Jak przyrządzić pieczone kasztany?

Jeśli chcecie spróbować pieczonych kasztanów, to trzeba będzie się samemu wysilić i je przyrządzić. A wbrew pozorom, nie jest to takie łatwe. Skorupę tych kasztanów trzeba przed pieczeniem naciąć, najlepiej zrobić na nich nożem krzyżyk. Tylko, że twardość ich skorupki jest naprawdę duża. Co ja się umęczyłam tylko z połową kilograma, tego nie wie nikt. Próbowałam różnymi nożami: szerszymi, małymi, świeżo naostrzonymi, z zakończeniem jak piła, no wszystkim. Po obrobieniu całej porcji kasztanów, aż mi się odechciało ich jeść. Maskara. Najlepiej sprawdziłaby się chyba w tym przypadku mała obrotowa elektryczna piłka, taką jaką mają chirurdzy podczas operacji. Inaczej ja wysiadam.

Tu podrzucam przepis, jakby jednak ktoś chciał przyrządzić pieczone kasztany:



Z kolei sam smak kasztanów także pozostawia wiele do życzenia. Jak dla mnie to taki spieczony, trochę twardawy ziemniak. No szału nie ma. Jednak te niepozorne kasztany jadalne to całkiem pokaźne źródło wielu dobrych dla nas składników - o czym przeczytasz więcej na stronie https://parabara.pl/kasztany-jadalne/ także nie warto ich odrzucać. Wspomagają one naszą odporność i nasz metabolizm oraz mają korzystny wpływ na pamięć i koncentrację. Może jednak warto się przemęczyć, i upiec te kasztany na przekąskę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz