środa, 6 lutego 2019

Przepis na zimowe śniadanie na ciepło - pieczona owsianka

Jak termometr pokazuje mi linię rtęci poniżej zera, to nawet nie ma mowy o tym bym piła jakieś koktajle na śniadanie. Jest zimno, ja marznę, a rano jedynie o czym marzę to jak ugrzać sobie łapki. Dlatego z porannych posiłków odpadają wszystkie dania na zimno: szejki, smoothies, lody z jogurtu, czy nawet krojone owoce. Na ich miejsce wpadają za to jaglanki (ale tylko z jednego przepisu, reszta to fuj ;)), owsianki, tosty i inne ciepłe potrawy. Nawet jajecznica zimą lepiej smakuje.

Ciepłe zimowe śniadanie - przepis na pieczoną owsiankę

Przepis na zimowe śniadanie, czyli pieczoną owsiankę

Jak przychodzi weekend i jest zdecydowanie więcej czasu rano, wówczas robię mój special meal - czyli pieczoną owsiankę. Tak szczerze to smakuje ona jak połączenie szarlotki i ciastek owsianych. Wcale nie jak jakieś wybitnie zdrowe śniadanie. I o to chodzi ;)

Do przygotowania pieczonej owsianki potrzeba (dla dwóch osób):
  • szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki mleka (obojętnie czy zwierzęcego czy roślinnego)
  • 4 łyżek wiórek kokosowych
  • 2 łyżek miodu
  • 2 łyżek oleju kokosowego
  • jajka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki siekanych orzechów (migdałów, pekan)
  • dwóch jabłek
Mieszamy suche składniki: płatki, wiórki, cynamon i proszek oraz orzechy. W innym naczyniu miksujemy wszystkie mokre składniki: mleko, miód, olej i jajo. Następnie łączymy suche z mokrym. Na dno kokilek lub innych niedużych naczyń do zapiekania (o których pisałam tu) wkładamy pokrojone jabłka (lub inne owoce: śliwki, gruszki, maliny czy jagody) i na to owsianą masę. Wierzch naszej owsianki można posypać dodatkowo brązowym cukrem. Zapiekamy mniej więcej 20-25 minut w 180 stopniach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz