środa, 8 sierpnia 2018

Naczynia do zapiekania w kuchni, sposobem na resztki z lodówki

Wyposażenie kuchni w naczynia do zapiekania, polecam każdemu. Warto w szafkach mieć schowane przynajmniej jedno większe, w rodzinnym rozmiarze. Jedno naczynie do zapiekania dla dwóch osób i kilka małych. Takich by porcja była w sam raz na jedną osobę. W ten sposób będziemy przygotowani na każdą okazję. I czasem jak nam zostanie trochę resztek, zrobić z tego pyszne danie.

Naczynia do zapiekania dla jednej osoby


Wykorzystanie naczyń do zapiekania, sposobem na resztki w lodówce

Moim sposobem na nie wyrzucanie resztek jedzenia, które czasem nam zostają z różnych posiłków są po prostu zapiekanki. Przygotowuje je z tego, co dosłownie zalega w lodówce - kawałek zeschniętego sera, pół kiełbaski, dwa plastry szynki, czy ziemniaki ugotowane w nadmiarze na obiad. To znakomity sposób na recykling jedzenia.

Niestety przyszły takie czasy, że marnujemy zbyt dużo żywności, bo kupujemy za dużo. Koszyki w marketach są ogromne, właśnie po to by wyjść z nimi załadowanymi po brzegi. A potem jedzenie zalega w lodówkach i szafkach. Z tego też powodu ja już na samym początku urządzania mojej kuchni, zaopatrzyłam się w kilka różnej wielkości naczyń do zapiekania. Jak tylko widzę, że jakaś wędlina obumiera, ser się wysusza, czy warzywa zemdlały, biorę i wszystko kroję i przekładam do owego pojemnika, a potem zapiekam w piekarniku. Dzięki czemu zyskuje zupełnie nowy, syty posiłek.

Na przykład coś w ten deseń:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz